Ons verhaal

Er was eens...

De schoonzus van masai meisjes

“Afrika grijpt je. De prachtige omgeving, het warme klimaat, de bijzondere mensen… Ik kan niet eens omschrijven wat het

precies is, maar Afrika heeft mijn hart gestolen.” De Nederlandse Emma-Marije Wijnia volgde haar hart en woont sinds

vijf jaar in Tanzania. Hier runt ze samen met haar partner Elemesi een safaribedrijf en steunt ze weggelopen

Masai meisjes om een betere toekomst op te bouwen.

Shemeji Safari is middenin de nacht ontstaan. “Ik wilde iets goeds doen voor het land en toeristen de schoonheid van Tanzania laten zien. Toen ik niet kon slapen, bedacht ik Shemeji Safari. Shemeji betekent schoonzus. Met het safaribedrijf steunen we onze zussen, de Masai-meisjes. Tanzania is een prachtig land, maar Masai-meisjes hebben er een hard bestaan. Ze worden vaak op jonge leeftijd uitgehuwelijkt, besneden en onderdrukt. Een deel van onze opbrengsten gebruiken we voor het schoolgeld van weggelopen meisjes, zodat ze een betere toekomst krijgen.”

 

Reiskriebels

Al sinds haar afstuderen leidt Emma-Marije een avontuurlijk leven. “Ik was 23, woonde in Heerenveen en ik was nog niet toe aan huisje, boompje, beestje. Ik pakte mijn spullen en werkte twee jaar lang in restaurants en cafés op verschillende plekken in Oostenrijk, Mallorca, Kreta en Kroatië. Dat was een geweldige tijd! Daarna ben ik aan het werk gegaan in de pr en marketing, maar de reiskriebels bleven. In 2011 ging ik voor het eerst naar Afrika. Ik deed een maand lang vrijwilligerswerk op het platteland van Oeganda. Eenmaal terug in Nederland liet Afrika me niet los. Ik moest echt weer wennen aan het westerse ritme, het geklaag om niets en het materialisme. Ik werkte inmiddels als marketeer in Amsterdam. Een goede en leuke baan, maar ik miste het reizen en de vrijheid. Bovendien wilde ik graag anderen helpen.”

 

Wat Emma-Marije in haar hoofd heeft, doet ze ook. Daarom vertrok ze in 2013 voor een maand naar Tanzania. “Ik werkte daar als vrijwilliger op een school en gaf Engelse les.” Ook hier maakten de mensen en de omgeving veel indruk op haar. “Het werd me steeds duidelijker: ik had mijn hart verloren aan Afrika en de mensen die er wonen. Ik ben teruggegaan naar Nederland om een eigen stichting op te zetten zodat ik meer mensen kon helpen in Tanzania. Ik ging langs al mijn vrienden en familie en verkocht stroopwafels op mijn werk om geld in te zamelen voor de stichting. Twee maanden later, vertrok ik weer naar Tanzania om een kleuterschool en community project te starten voor kansarme families en een kleuterschool.

 

Enkeltje Tanzania

Na een korte terugkeer in Nederland kocht Emma-Marije weer een ticket naar Tanzania om haar werk voort te zetten. “Het retourticket was drie maanden geldig, maar ik ben in Tanzania gebleven. Ik heb in een paar jaar tijd ontzettend veel mooie projecten gedaan. We hebben bijvoorbeeld vrouwen geholpen met het opzetten van een eigen marktkraam, lesmateriaal en schoolbanken geregeld voor scholen en we hebben ervoor gezorgd dat arme kinderen onderwijs kunnen volgen.”

 

Nachtelijke ingeving

In de tussentijd stond Emma-Marijes eigen leven ook niet stil. Haar eerste zoontje David was geboren, ze was een vrijwilligersorganisatie begonnen en regelde safari’s en dagtrips voor vrijwilligers. “Midden in nacht bedacht dat ik de safari’s voor vrijwilligers kon uitbreiden voor toeristen. Op deze manier kon ik geld verdienen, maar ook iets goeds doen voor de mensen, want daarvoor was ik hier immers gekomen. Ik ben de volgende dag meteen aan de slag gegaan. Ik maakte een website, zocht een safari-auto en goede gidsen om de toeristen rond te leiden. Tanzania is een lastig land om dingen geregeld te krijgen. Als je niet de juiste mensen kent, betaal je vaak onnodig veel geld voor zaken als vergunningen. Bovendien kan het een eeuwigheid duren voordat je officiële documenten hebt geregeld. Mensen leven hier niet op de tijd. Het is een kwestie van veel wachten, daar kan ik nog altijd niet aan wennen.”

 

Nederlands bezoek

Al snel boekten de eerste toeristen een safari bij Marije. “Ik had niet durven dromen dat het zo snel zou gaan. We ontvangen toeristen vanuit de hele wereld, daarom vind ik het extra bijzonder als Nederlanders een safari bij ons boeken. Heerlijk om weer even in mijn moedertaal te praten. Ze nemen soms zelfs wat lekkers voor me mee zoals een pak hagelslag, super lief! Bovendien vragen mensen vaak of ze iets kunnen meenemen voor de kinderen van Tanzania. Als ik tijd heb, neem ik ze zelf mee naar een school of weeshuis zodat ze zelf de spullen kunnen brengen. Dat maakt hun bezoek aan Tanzania echt compleet.”

 

In 2018 hebben Emma en Elemesi hun tweede zoon Leon gekregen. Ze genieten van het leven in Afrika en wie weet van de toekomst hun brengt. Ze verwelkomen u graag in Tanzania!

 

Shemeji Safari Tanzania Ltd. l info@shemejisafari.com l +255 (0)7 45 86 18 22

 

Terms & Conditions