Safari Emma van de Velde Tanzania

Emma van de Velde

 

Op safari: Tarangire, Serengeti & Ngorongoro

Emma van de Velde - Nederland

Om 5:30 gaat onze wekker na een kort nachtje. Om 6:00 staan we klaar om op safari te gaan en stappen we in de zevenpersoons safari jeep. Dit was al een leuk begin van de safari! Zodra we de andere vijf meiden en kok Patrick hebben opgehaald, gaan we op weg naar de safariparken. We gaan in vier dagen naar drie parken: Tarangire, Serengeti en Ngorongoro.

 

We beginnen met het park Tarangire. Zodra we bij Tarangire waren ging het dak van de jeep omhoog en konden we alles staand op onze stoel goed zien. Elke keer als we een dier zagen, sprongen we op om zoveel mogelijk foto's en filmpjes te maken. Bij de ingang van het park waren al tientallen stokstaartjes te zien. Timon is al gespot, nu Pumba nog! De eerste dag in Tarangire hebben we genoten van de mooie rustgevende natuur en hebben we al veel dieren gespot: impala's, bavianen, zebra's, gnoes, olifanten, giraffen, struisvogels en in de verte een leeuwin en een luipaard. Na een ochtend in Tarangire bracht onze chauffeur ons naar een beekje, waar veel dieren stonden. We moesten een zanderige weg door en ja hoor, we stonden vast! Binnen een paar tellen stonden er veel jeeps om ons heen. In de hitte probeerden alle rangers ons te helpen uit het zand te komen. Nog steeds lukte niks tot dat er een jeep was die ons met een kabel uit het zand kon trekken. We konden weer verder!

 

De rest van de middag hebben we nog door Tarangire gereden en aan het eind van de middag gingen we naar de campsite. In relatief luxe safaritenten met een bed logeerden we op een camping tussen Tarangire en Ngorongoro in. Na een warme douche konden we aanschuiven aan het heerlijke diner gemaakt door onze kok. Een driegangendiner dat hadden we niet verwacht! Soep, gebakken vis, aardappel, groente, salade en fruit. Wij konden met volle buiken lekker gaan slapen.

 

De volgende morgen vertrokken we om half 9 naar de Serengeti. We moesten eerst door Ngorongoro heen, voordat we bij de Serengeti aankwamen. Toen we onze ‘African massage’ van de weg voor vandaag wel hadden gehad, kwamen we aan bij de gate van de Serengeti. Na het wachten op de permits en vanaf een uitkijkpunt op de mooie eindeloze vlaktes te hebben gekeken, gingen we op weg naar de camping.

Toen we een stuk op weg waren zagen we een hele kudde olifanten. Ze kwamen steeds dichterbij en staken vlak voor ons de weg over. Heel gaaf om te zien. Op de eerste dag in de Serengeti kwamen we tijdens de avond gamedrive veel nieuwe dieren tegen: gazellen, paarse hagedissen, buffels, hyena's, nijlpaarden, een krokodil en eindelijk een leeuw en een luipaard van dichterbij. Daarnaast zijn we ook nog veel van de dieren tegengekomen die we ook in Tarangire hadden gezien. In de Serengeti is er aan dieren niet te kort! De dag vloog voorbij. We gingen voordat het donker werd naar onze camping, dit keer middenin de Serengeti. Ons tentje stond al klaar. Een tentje met twee slaapmatjes naast elkaar. Lekker knus dus. Na weer een heerlijk driegangen avondmaal doken we allemaal op tijd onze tent in. Er werd verteld dat er 's nachts dieren rond je tent konden lopen. Dit omdat de camping niet omheind is en je dus middenin de natuur kampeert. Dit was ook wel ontzettend gaaf! Voordat we naar bed gingen zagen we twee lichtpuntjes (ogen) in de bosjes. Wat voor dier het was, wisten we niet. We doken gauw onze tent in en waren benieuwd of we die nacht bezoek zouden krijgen.

 

Op vrijdagochtend ging om 5 uur de wekker. We stapten nog in het donker uit ons tentje dat midden op de Serengeti stond. Dat bleef een bizar, maar gaaf idee! Vannacht hadden we zelfs bezoek van buffels op de camping. Ze hadden naast onze tent heerlijk wat poep achter gelaten. Even snel wat kleren aantrekken, om half 6 wat drinken en koekjes eten en om stipt 6 uur reden we met onze safari jeep de Serengeti op om meer dieren te spotten en te genieten van de natuur. Al rijdend zagen we hier en daar dieren ontwaken. Verder was het nog heel stil en koud. We gingen in het donker weg van de camping, maar binnen no time werd het ineens licht. We verbaasden ons er allemaal over hoe snel dit ging. Zodra de zon zich voor een derde liet zien stopten we om in stilte te kijken naar de zonsopkomst in de Serengeti. Een fel rode/oranje bal kwam binnen 10 minuten helemaal op. Wat een prachtig gezicht!

 

De rest van de ochtend hebben we onze ogen weer uitgekeken naar de hoeveelheid dieren en de mooie natuur van de Serengeti. We zagen dit keer een nijlpaard op het land. We hebben veel hyena's heel dichtbij voorbij zien lopen. Eén van de hyena's die we in de berm zagen liggen leek erg ziek. Zijn buik stond erg bol en hij ademde erg zwaar. We zijn benieuwd of die het nog lang heeft gered. Daarnaast hebben we een hoop leeuwinnen gezien. Dit blijven super mooie beesten om te zien. Er stak er zelfs één vlak voor onze auto over! We hoopten nu toch ook nog wel wat mannetjes leeuwen te spotten met de mooie lange manen. Toen we langs een stuk water reden, begon er net een hele kudde zebra's te drinken. Het was een leuk gezicht om ze allemaal in dat water samen te zien. Naast deze dieren hebben we nog giraffes, kraanvogels, secretarisvogels, pumba's (zwijntjes) en Dick dick's gezien. Dit laatste zijn een soort kleine hertjes. Als kers op de taart van die laatste ochtend in de Serengeti vonden we zelfs twee cheeta's! Deze dieren zijn heel zeldzaam om te zien en nu waren er zelfs twee. We hadden erg veel geluk om ze behalve te zien zitten ook te zien spelen en kleine stukjes rennen. Wat een bijzondere beesten!

 

Aan het einde van de ochtend hebben we nog even geluncht en ontbeten op de camping en zijn we terug gereden naar Ngorongoro. Ook deze camping was weer erg mooi. Het was een groen stuk gras met grote bomen op een berg met uitzicht op de krater beneden. Toen we aankwamen hadden we gelijk bezoek, want er stonden zebra's op de camping! We moesten allemaal wel even wennen aan de temperatuur in Ngorongoro. Het was hier namelijk vele malen kouder dan in Tarangire en Serengeti. De rest van de middag en avond hebben we gedoucht en gegeten met vier lagen kleren en een deken om ons heen. Wat een kou! Gelukkig hadden we 's nachts een dikke slaapzak.

 

Na een frisse nacht ging om half 6 de wekker om aan onze laatste safaridag te beginnen. Ingepakt in veel kleding reden we de krater in. Ngorongoro bestaat uit een natuurgebied met krater. Deze ochtend zouden we in de krater dieren gaan zoeken en natuur gaan bekijken. Van ons lijstje waren alleen nog mannetjes leeuwen en neushoorns overgebleven. Zodra we de krater binnen reden kregen we al via de radio een bericht dat er ergens een neushoorn gespot was. Met gierende banden reden we naar een uitzichtpunt waar we, als we heel goed inzoomde met onze camera's, de neushoorn in het gras konden zien lopen. Het was dus toch gelukt! De big five is gespot en zelfs 1 van de 15 overgebleven zwarte neushoorns in Ngorongoro. Dit was een bijzonder moment!

 

Nu bleef alleen de mannetjes leeuw nog over. Het was alsof ze ons gehoord hadden, want de rest van de ochtend hebben we nog 6 mannetjes leeuwen gezien! Bij één groep leeuwen waren er drie mannetjes en drie vrouwtjes. In het midden van die groep lag in een slootje een dode buffel! Ze hadden die duidelijk pas net gevonden en half opgegeten. Nu lagen ze alle zes te dutten van de jacht. Het mooie was dat er een groep hyena's op afstand stonden te loeren naar het karkas en ook een groep jakhalzen liepen maar te draaien rondom die groep leeuwen. Wat een bijzonder gezicht, dit is de echte Afrikaanse natuur. Ook verder in Ngorongoro hebben we nog veel dieren gezien. Bij een stuk water stond een hele groep flamingo's en we hebben ook twee hele grote kuddes buffels en gnoes gezien. Tot slot zagen we nog twee volwassen mannetjes leeuwen met de volle bos manen, die we zo graag wilde zien. Bij één groepje leeuwen waren er zelfs twee aan het paren.

 

Behalve van de dieren hebben we ook van de bijzondere natuur genoten. De krater lijkt wel een soort maanlandschap met oranje vlaktes en heuvels en dan weer ineens gele stukken en groene stukken gras. Heel bijzonder om te zien. Na de lunch was het dan toch echt tijd om weer naar Arusha terug te gaan. Op onze rit uit Ngorongoro kom je door een stukje oerwoud. Een heel stuk met heel veel groen en bomen. Het is zo'n mooi stuk natuur. Heel apart dat er in één natuurgebied zoveel verschillende soorten landschap kunnen zijn. Wij hebben dankzij onze guide Elemes, kok Patrick en Shemeji Safari & Tours een onvergetelijke safari gehad!

 

Shemeji Safari Tanzania Ltd. l info@shemejisafari.com l +255 (0)7 45 86 18 22

 

Terms & Conditions